idag fyller visst Asterix & Obélix CINQUANTE ANS

har haft ett bra lov hitintills
mina foraldrar var har i fem dagar och vi akte i alsace och i schweitz och i tyskland! och det var fantastiskt. at aven tarte flambée med min vardfamilj och min familj pa en liten och mysig restaurang ute pa landsbygden (Goxwiller) och jag fick kora var hyrbil dit :D
igar var jag pa bio i Sélestat och sag PEtit Nicolas som var jattabra och jag forstod mycket och skrattade till skamten! Idag, om 30 minuter, skall jag promenera till taget och ta mig in till Strasbourg for att ga pa bio! Minns inte va filmen heter! Imorgon blir det Pariz med Train à Grand Vitesse.

jag sager hela tiden olalaa och ouais hah kanske hander det ngt med min franska anda tillslut... j'éspère

J'AI PAS COMPRIS MLLE;MME;M EST-CE QUE VOUS POUVES REPETER S'IL VOUS PLAÎT? (mon cerveau et mes oreilles marchent pas comme toujours)

vaknade klockan sex idag och kunde inte somna om. vantade ihärdigt pâ att klockan skulle ringa ute i korridoren; inte for att jag ville det eftersom jag egentligen ville sova men andâ ville jag morgonen skulle gry eftersom idag ar det dagen dâ jag fâr âterse mina päron efter 8 veckors seperation. hade ingen lektion forsta timmen sa jag chillade ensam i salle de détente. alltid nar jag inte har lektion sâ kanns det som att alla andra har det. medans jag forsokte lasa mina anteckningar (läs "olâsliga krumelurer pâ ett papper") till géografin satt det sig en kile mitt emot. jag fragade vilken klass han gick i och han sa T.ES bra taknte jag da har han geografi sâ jag fragade honom om han kunde hjâlpa mig med läxoan jag inte hade gjort/inte forstod ett piss av. och ja han gjorde hela laxan at mig! that made my day.
jag borjar bli TROTT pa migsjalv eftersom jag inte forstar lycket under letkionerna eller nar folk pratar. trodde val att det skulle bli liite storre skillnad eftre 8 veckor. ja forstar mer an vad jag gjorde i borjan men om jag aker tillbaka til sverige och gar mina franskalektioner ar val nivan den samma som innan. det gor mig nere och igâr var forsta dagen jag hade hemlangtan pa riktigt faktiskt.

kl 12 gor jag ett cambridge examenprov
sen tar jag escargot-tâget till strasbourg for att mota mina foraldrar, lângtar!
sen......

I LOVE PARIS;PARIS LOVES ME

jag älskar när,

...man betraktar människor under tiden dâ man lyssnar pâ musik och personen man iakktar rör sig i takt till musiken

...det kommer ânga ut ut näsa och mun nar det ar kallt ute, likt en skorsten pâ ett tak










...FRANKRIKE GÂR BRA.

1 MEC & UNE MEUF... JE ME DEMANDE QUAND?

Veckan som gick var bra.
High:
Vi fick värme i elementen pâ internatet.
Jag trâffade Billie i Strasbourg; wonderful. Sâg snygga killar dâr och darmed ar hoppet inte ute. VI var bla pa Lafayette och sag en blackpenna för 800€ = 8000 kr (lite overdrivet va?). 
*blev vän med Quentin; en jatteglad kille i terminal S med brunt lockigt har. Han spelar piano och sa att han gillade min kladstil.
*blev bjuden pa tva fester; les deux en novembre.
*var i Straszbourg igen och spratt runt med min vardfamilj. Jag alskar att aka sparvagnen dar.
*forstod en mening pa Philosofin: Suffit-il d'être different des autres pour être soi-même? Vilken ar en vacker mening!
*gjorde ett pre-test for att kunna gora Cambridge Exame i engelska hâr. Hoppas det hâller..! 
*sâg en bra film igâr som heter LOL. EN fransk film. Och av alla filmer jag sett sen jag kom hit var det en av de bâsta! Like.
*mina pâron kommer nasta vecka! Och sen PARIS om 12 dagar!!!!! 

Low: Det ar kallt. SVINKALLT. IL FAIT UN CANARD ICI. Familjen har inga element och det ar 15 grader kallt inomhus.
Det kanns som om jag inte lar mig franska. (vilket inte är bra ju héhé)

LOVE PEACE AND I LOVE PARIS // Ida


J'ai été enfermé dans l'internat ce matin!

Idag kanske jag gjorde nâgot dumt; det beror pa om man ser det fran individens frihetssida eller fran internatets.
Jag har lyckats ta bort 4 timmar Litterature fran mitt schema (thanks god haha) och idag har jag tva timmars hala pa moronen. Innan har jag gatt upp som vanligt vid 6;45 men eftersom Collegiens inte har skola idag kan man sova tills de gar och ater frukost (trodde jag). Lycééns (alltsa min arskurs) gick som vanligt upp och at frukost tidigt medans jag lag och znoozade i en halvtimme. Heh; och nu kommer problemet. Jag forsokte hela kvallen igar (typ! nastan!) att leta upp en surveillant eller CPE eller liknande for att fraga om jag kunde ha en halvtimmes somorgon. men hittade ingen. Sa resultatet blir att nar jag gar upp vid 7.40 (!!!!!!) (SOVMORON FOR THE WIN!!!) sa fanns det inte en kotte nagonstans. Nar jag fixat mig tills klockan var 20 over 8 (ja jag drog ut pa det jattemycket eftersom jag var skittrott annars gor jag mig klar pa 10 minuter..) sa gick jag ner och forsokte ga ut, men nej. Dorren var last. LAST! Ingne panik men massa tankar om min flykt som sakert redan var fullbelastad med utskallningar och konsekvenser. jag tankte starta brandlamret for att ha en ursakt att ta nodutgangen, eller bara vanta tills nagon kom tillbaka.. typ.. vid klockan 17;00 vill saga...
Men da kom jag pa att jag sett staderskans vagn nagonstans och letade upp henne och somtur var har hon nycklar och kunde OPPNA!
Sen nar jag kom till matsalen hade de redan packat bort frukosten och var pa vag att ga.. och da fick jag mig en utskallning pa franska. PARDON pardonnnnaaa mee excuse me Fôrlat for fan jag ville ju bara ha 30 min sovmorgon!
héhé aldrig mer. sa nu vet ni dar hemma som har sa manga sovmornar att ni inte behover vakna attt i frankrike finns det inte ett ord i lexikonet som heter sovmorgon inte.
// Ida som borjar klockan 10 och som skall ga ut i Barr i iskallakylan och ata sitt Petit Pain Coco alldeles själv!
( Senare idag skall jag traffa Billie i Strasbourg sa det blir bra tillslut;D )

och en frâga med tre svar

Frâga ställd av Billie (www.billieenfrance.blogg.se) till oss utbytesstudenter!
Om ni fick möjligheten att åka hem till Sverige i endast en timme, vad skulle ni göra då?

(Förutom att träffa familjen, vännerna och pojk/flickvännen)

jag skulle:
aka till havet och ga i vattnet
drika mjölk
njuta av mina goa kuddar i min säng

i ôvrigt var det en lâng dag idag och jag ar trott pa att inte forsta under lektionerna. jag ar trott pa franska.


nu har hösten anlänt: maintenant; l'automne est arrivée.

Tjo
idag ar det ruskigt väder ute; det ar kallt, det regnar och molnen kryper över bergen runt omkring.
Veckan som gâtt har varit väldigt bra faktiskt i skolan. Inte för att jag förstâr mer nu under lektionerna... Men jag har haft det roligt =) Internatet börjar äntligen bli lÄttare nu. Det är mysigt pâ ett sÄtt att klara sig själv utan föräldrar som vakar en, utan att leva tillsammans med mÄnniskor i sin egen âlder! Som ett studenthem fast dâr man slipper handla mat och laga den och diska!! Äter ju frukost (blää) lunch och middag pâ internatet under skoldagarna. Lunchen och middagen bestâr alltid av tre rätter. Fôrrâtt; ngn sallad eller röra, huvudrätt; fisk, kôtt eller ngt annat alltid med typ gronsaker eller bonor (fâr jättesällan ris, potatis eller pasta här! skitskumt man saknar ngt liksom) och efterrÄtt; frukt, kaka eller yogurt eller ostbit. Det händer ibland att vi fâr pommesfrites! ( har hant tva gnger....) glass har vi ocksa fatt och ^ppelkaka och MUSSLOR fick vi i fredags till lunch med pasta! musslor det ar ju lyx :o ? =D annars äter fransman skumt ibland; alltid brod dessa baguetter borjar gâ mig pa nerverna! och en gang lagade familjen kött och sâ fick vi chips till det som hade griljerats lite i ugnen.. men chips? wtf? jag pratade med nagra i skolan om det och de bara "men jaa det ar ju normalt" hehe.. men det var gott i alla fall!
idag sa fyllde morfarn ar och vi begav oss till slottet: herrgarden! det ar valdigt fint dar och nu nar hosten borjar komma ar det super! vi satt i salongen och sa fick vi aperetif och sen at vi lunch och det var vildsvin och nan rora och gelée ah det var gott. men min vardstorasyster lurade mig att det var hund vi hade atit och jag bara O____o quoi? tu rigoles?? men som TUR var skojjade hon bara he he he sen guidade manon runt mig i detta feta hus och det ar 3 vanligza vaningar med hur manga rum som helst! skitfint och sen spelade jag och Kanto^piano i en annan salong med utsikt over alsace och tyskland!! Sen akte halvafamiljen hem till BArr och jag och mamman och CLémence stannade kvar och gick promenad i skogen med mormorn och morfarn och lille kusinen och feta hunden Viking. Nar vi hade gatt langt sa morfarn att vi skulle ga en genvag tillbaka som han inte hade gatt pa lange och hehe den var igenvuxen och det blev nog en senvag.. men vilken tur att vi gikc den for jag fick uppleva nagot spannande! Jag och kusinen hade gatt lite i forvag eftersom de gamla var lite langsammare och sa undrade vi var de var sa vi gick tillbaka lite pa "genvagen" och da fran ingenstans 1 meter i fran mig rusar ett vildsvin fram i 150 km/h och flyger over terrengen.JJAg hann inte bli radd men chockad blev jag och det lat som en stor elefanthjord som sprang fram! Haha! BAllt det var i alla fall forsta gangen jag sag ett vilt vildsvin tror jag! SKogen borjar skifta forag till ett fargspektakel som heter duga... Det ar vackert! Och att sta under en hop trad med gula, limegrona, oranga, roda lov och se ljuset förgylla och stärka och skimmra igenom loven ar nagot av det vackraste nu.
NU ar jag hemma hos värdiz igen
fryser som tusan; familjen har inga element eller golvvarme utan BARA en brasa nere i vardagsrummet. Och hehe har i Alsace snoar det ordentliget och ar -10 grader pa vintern hehe och jag som har klanningar och shorts med mig.. jag skall/maste kopa nya varma klader och MOONBOOTS kanske tilloch med..
Igar vid frukosten konstaterade pappan efter 5 nysningar att "ooh il fait froid" = det ar kallt, sen oppnade han altandorren . och det ar zalltid oppet i toalettfonstret och ofta andra fonster ocks^.? de alskar att vadra aven om det blir 10 Grader kallt har inne.. idag fragade jag om jag knde stanga altandorren, och ja det fick jag! score
pusskram till er alla

// ida med regnsmatter mot fönstret 

Här kommer en fransk lât som jag lyssar mycket pâ nu... Enjoy!


brand

Idag var det 27 grader i Barr. Assia lârde mig introt pâ Comptine d'un autre été pâ piano. Jag bar mina Raybans. Jag hoppas att det kommer fler sâdana inslag i hôst.

fransk humor


on peut pas arrêter de rigole.......

...en liten uppdatering fran Frankrike...

Hej!
NU skall jag forsoka skirva ett nagorlunda bra inlagg, jag har skjutit upp att blogga eftersom 1; jag har haft lite tid at att sitta ner och skriiiva 2. det tar femhundra âr att skriva ett inlägg eftersom tangentborden har ar valdigt annorlunda, men detta till trots, har jag borjat vanja mig nu!
i alla fall har det hant mycket sen jag bloggade sist pa riktigt! det jag upplever nu har i frankrike; alla kanslor, tankar, upplevelser, kulturkrockar,sprak,lukt och smaker har jag aldirg tidigare upplevt forr; detta ar ett levande expriment och jag ar exprimentet och expremetisten haha! det ar valdigt ... bissart, spannande, roligt, haftigt och annorlunda.
strasbourg ar det basta i alsace; dar finsn affarer och mojligheter! barr ar inte heller sa pjakigt men affarerna och mojligheterna ar farre; hehe =) jag var i stras med min vardfamilj under "jour de patrimoane" da specifika byggnader hade oppet som till exempel "L'ENA" som ar l'education national a.. ja det pa A har jag glomt ! men i alla fall har de flesta av frankrikes presidenter studerat vid denna instution och den ar valdigt viktigt! och nu har jag vairt inne i samma salar och konferenshallar som dem. KAndes stort. SEn var vi och kollade pa katedralen som maktigt tornar upp i mitten av staden och pappan  berattade olika myter kring den. sen at vi pa en typsik alsacisk restaurang med levande musik och narrar som jkongleade over borden och stod pa handerna mellan dem. det var lite overflodigt sa jag skrattde mer an vad jag klappade handerna hah!
sen var jag i straszbourg for att traffa svenskan billie! det var verkligen superkul och hur skont som helst att kunna prata svenska aven om jag "bouegade" mig pa svenska i borjan och sa ouias hela tiden ha. men vi fikade och jag bestallde "pain du wiener" som inte alls hette sa pa franksa sa expediten tittade lite fundersamt pa mig sa jag pekade pa den kakan jag ville ha och insag att min franska inte ar speciellt bra..
strasboug ar jattefint, gammal kultur moter ny kultur. FIna grânder och stora torg. OCh Rhen som flyter genom gor att det lite kanns som paris ibland, fast i miniatyr.

FORra helgen var jag bjuden till une soirée i byn brevid (Heligenstein fast med fransktuttal dâ = äläyzgenstäan, fransmannen skrattar nar jag sager alla byar och platser med mer tyskt uttal men vatusan det ar ju tyska namn och inte franska! ) vi at Arte FLambée i mängder (som ar som pizza fast utan tomatsas och Alsaciskt och jatteberômt) och det smakades pa lokalt vin! Det var trevligt och vi var manga = 22 personer!

SKolan gar inte bra, det ar kul pa de korta rasterna da man kan traffa andra fran andra klasser och prata och sa men lektionerna ar terrible; Philosofin ar cpsvar och jag dor varje dag nar jag har filosofi; i fredags pratade lararen om L'UNERVISIALISM (ö) och LES DROITS DES HOMMES och ord jag aldirg kunde tanka mig existerade; hon har ett grymt vokabular tykcer alla i klassen och jag kan bara halla med for alla ord hon skriver pa tavlan finns inte i min ordbok sa forestall er att det ar svart att hanga med! sen snackade hon om kulturella enskildheter och ja, sen somnade min hjÄrna.
HIstorian gar i alla fall lite bra; lararen ger mig det hon skall ga igenom pa ett papper med lite luckor i texten har och var som jag skall fylla i efter hand om hjag klarar av det, historian har ar sa sjukt mycket mer omfattande i sverige dâ FRankrike deltog i ANdra VArlskriget och aven forsta; och sen har det ju skett otaliga revolutioner ocksâ OSV.. mycket info
jag ar glad att jag inte har matte, min vardsyster manon har det och det verkar sjukt komplicerat, varre an i sverge: ja hela skolan o skolsystemet har ar varre an i sverige men tack vare detta verkar det som om fransmannen ar mycket mer kunniga an svenskarna!

INternatet funkar battre nu; har vant mig vid reglerna helt och det ar faktiskt skont att ha nara till skolan da man inte kommer forsent pa morgonen eller behover ga langt/pendla till skolan. HAr kul med manga pa internatet (dock i min korridor eftersom vi gar pa lycée) en tjej blev OVERKLYCKLLIG nar jag sa att jag ville platta mitt har, hon sprang och hamtade sin platttong och allt och gjorde det! det blev skitfint och vi gjorde det i gen i forrgar! och crystel som bor brevid har jag jattekul med! hon ar sa harlig! och ja internatet kanns battre i alla fall =)  ar glad att jag in te gar premier eller secondaire for de har obligatorisk studeringstimme i studeringssalar med overvakare!! vi i terminale har ocksâ studeringstimme men ej med overvakare sa vi kan i princip gora annat dâ =D
dansen gar bra, har kommat pa forestallningen som de gjorde i fjol; och den var haftig. valdigt abstrakt ohc andlig pa ngt vis! och vi har fatt temat till det kommande spektaklet till sommaren "vatten" later inte det frackt? sa nu utforskar vi vara muskler till regndroppsmusik och leker med yogabollar och dansar konstnarligt ohc snurrar och vrider och krälar pa torsdagskvallarna menna 16.30-20.00.

nufortiden har jag alltid nagon att vara med i skolan, det kanns sa skont och trorts att min franska inte ar superbra sa forstar jag mer och kanner mig inte ensam langre! antagligen kommer det ga i vagor..

Frankrike ar super
verkligen formidabelt och jag saknar inte Sverige
men jag saknar saklart ER, men det ar skillnad pa att sakna ett land och manniskorna i det.

frankrike ar bra;
utbudet av konserter, nya filmer, bocker och ja kultur ar mycket mer omfattande har
att man far efterratt till lunch och middar, overallt till och med i skolan
fransmannens genorositet
alsace-naturen
"la bis"
mina nya vanner
franskmussiiiik
spraket ar sa vackert (men svârt)


ngt jag inte gillar är dock:
striktheten i skolan
att fransman ar daliga pa att spola i toaletten (eller ar det bara i Barr?)
deras parfymerade toalettpapper i regnbagens alla farger
valutan euro, det finns 1 och 2 och 5 oringar som inte ar varda ett piss och bara tar plats och skramlar runt
att havet ar sâ laaaangt bort fran har
den franska frukosten (uch ar trott pa vit baguett och marmelad och chockladpuffar i mjolk)
att om man itne sager orden med ratt uttal och betoning fattar de inte typ [crâissänns] istallet for [croiasänns] exemplet for ordet croissance


Igar gick jag och Arthur och NIcolas och MAnon och ASsia hem fran skolan. ARthur erbjod sig att bara min pase (eftersom jag flyttar 'hem' fran internatet varje fredag') och jag blev skitglad over det =D sen fragade han mig och jag ville ha "un petit pain" nar vi gick forbi ett konditori och jaaa det ville jag och han gick in och kopte och gav mig =) sen nar arhutr vek av till sin vag sa bar nicolas min tunga pase som tillochmed gick sonder! men gud vad glad jag ar att det finns ngn som vill hjalpa mig och att det ar killar gor verkligen inte saken varre!

idag sov jag till 10 och gud vad jag uppsakattar sovmorgon! har ju inte sovmorgon en enda gang under skolveckorna utan bara pa lordag och sondag. sen promenerade jag ner till barr dar det var marknad och traffa assia, manon och roxanne och gick omkring sen at vi kebab (!!)
ikvall blir det fest (fête des vendages) och det blir skall bli skitrolig! jag skall inte glomma kameran som jag brukar men tyvarr kan jag inte ladda upp bilder pa bloggen eftersom jag inte kan lagga over bilder hos vardfamiljen )=

HA det SUPER och jag TANKER pa er mycket allihopa! Avslutar med en valdigt fin lat som jag alskar! FRansk saklart.. TYvarr gick det inte att kopiera in den akta videon men sok pa youtube pa là-bas med jean-jacques goldman . MEn annars kommer rätt lât här fast med fel video.
// Idette


soon

SORRY
att jag inte skrivit pâ länge, men än sâ länge lever jag sâ var inte oroliga.
SNART
kommer ett nytt saftigt inlâgg!
MEN
nu skall jag forsöka lära mig vad LES TRENTE GLORIEUSES är.
PUSS OCH KRAM
snart kommer ett nytt, färskt inlägg!

RSS 2.0